L-vormige, moderne woning in grijze baksteen. 

VRIJSTAANDE WONING op moeilijk bouwperceel.

LOCATIE: Vlimmeren, Vlimmerse weg 30

BOUWMETHODE: Traditioneel metselwerk

KLANT: particulier

E-peil: 

K-peil: 

KENMERKEND: Moderne baksteenarchitectuur op een moeilijk bouw-perceel. Een ruime en zonverlichte woning met veel privacy. Ondanks de relatief kleine vloeroppervlakte én de noordelijke achtergeveloriëntatie.  



Je hoort het vaak: je moet in je leven twee keer bouwen om één keer goed te bouwen. Ook deze opdrachtgevers zaten met dat dilemma. Zij verbouwden in hun jonge jaren een bestaand huis met de beschikbare middelen. Met jeugdige moed en niet altijd even ideaal. Gelukkig woonden ze op de perfecte locatie. In het centrum, in een rustige straat én met wijds uitzicht op de weilanden achteraan.


Toen de 6% BTW- regeling voor afbraak en heropbouw na corona werd verlengd, namen zij dan ook de drastische beslissing om het verbouwde huis afbreken. Om op dezelfde plaats een nieuwe, energiezuinige woning te bouwen in een strakke, moderne, neutrale baksteenstijl. Met weinig inkijk vanaf de straat én maximaal uitzicht achteraan. Binnen een strak budget en liefst een paar tikkeltjes beter dan de geldende energienormen.  


Het perceel is vooraan zeer smal en loopt achteraan zeer breed uit. Bovendien heeft de achtergevel de noordelijke oriëntatie. Om het mooie uitzicht achteraan te kunnen combineren met ruimte, zonlicht én privacy  werd er gekozen voor een L-vormig grondplan. De resolute keuze voor energiezuinige technologieën en materialen én een relatief kleine vloeroppervlakte maakt deze woning  energiezuining


De leefruimte met open keuken ligt, ondanks de Noordelijke oriëntatie, achteraan. Hierdoor kunnen bewoners maximaal genieten van het wijdse uitzicht en hun eigen tuin.  Bovendien genieten ze de nodige privacy tegenover de straat. Dankzij het  L-vormig grondplan profiteert deze leefruimte toch  bijna gans de dag van zonlicht. De technische ruimte en wasplaats bevinden zich in het smalle volume vooraan. Het kleine muurtje met huisnummer én luifel links, schermt de zithoek af van al te nieuwsgierige voorbijgangers en markeert de inkomdeur. Door de inkom halverwege de linkerzijgevel te voorzien, wordt er ook weinig vloeroppervalkte verspeeld aan inkomhal, traphal en gang. Boven bevinden zich de slaapvertrekken. De masterbedroom heeft ook weer dat fantastische uitzicht achteraan. 


Ondanks de relatief kleine vloeroppervlaktes voelt deze woning zeer licht en ruim aan. Door de ramen juist te positioneren genieten deze woning maximaal van zonlicht en privacy. Daarnaast hebben we van in begin rekening gehouden met technische schachten én de inrichting van met vaste én losse meubels. Door ook de plaats van schakelaars, stopcontacten én verlichting vooraf te overleggen, kunnen ook  kleine ruimtes heel functioneel benut worden én tegelijkertijd ruim en licht aanvoelen. 

Van bij de start gaven opdrachtgevers hun voorkeur op voor een neutrale, middengrijze baksteenstijl. Aan de hand van 3D beelden werden vorm én materiaal met hen besproken en bijgestuurd. Zodanig dat ze bij het ontwerp op plan een realistisch beeld kregen van het eindresultaat .  


Ook voor het interieur werden de basiskleuren van materialen en vaste meubels neutraal gehouden. Het gelijkvloers is voorzien van een doorlopende polibetonvloer met vloerverwarming. Ook de trap werd ter plaatse in hetzelfde zichtbeton uitgevoerd.  Boven werd gekozen voor een laminaatvloer met houtprint. Wit voert de boventoon voor de keuken en alle andere ingemaakte kasten. Omdat de technische aannemers de geplande leidingschachten én de voorziene plaats van technieken respecteerden, was het voor de binnenschrijnwerker mogelijk om alles netjes weg te werken.  Hetgeen ook weer bijdraagt aan het ruime gevoel in deze relatief kleine woning.